AYA’s – Jongeren & Kanker

voor en door jongeren

Woon jij in de omgeving van Eindhoven, heb je kanker (gehad) en wil je in contact staan met gelijkgestemden? Bij De Eik zijn we volop in beweging om samen met AYA’s uit de regio een zo volledig mogelijk aanbod te creëren.

Alle jongeren die leven met en na kanker, verdienen ook bij De Eik een veilige plek om elkaar te ontmoeten.  Samen met lotgenoten, stichting Jongeren & Kanker en de professionele werkplaats van Fontys & Summa college starten we in 2024 met activiteiten specifiek voor AYA’s. Deze activiteiten kunnen worden georganiseerd binnen De Eik, maar kunnen ook buiten de deur plaatsvinden. 

Bij De Eik proberen we, door goed te luisteren activiteiten op te zetten die aansluiten op de wensen en behoeftes van de gast. Zo willen we een zo passend mogelijk aanbod kunnen bieden. De inbreng van jou als jongere is daarbij erg belangrijk. Graag gaan we met je in gesprek om te luisteren naar je verhaal en de vragen die bij jou horen. Mocht jezelf een bijdrage willen leveren aan het nog prille AYA aanbod, laat het ons dan direct weten.
Geen idee of vraag is ons te gek, als het maar aansluit bij de behoeftes van de regionale AYA’s.

Naast deze specifieke AYA activiteiten organiseert De Eik met regelmaat activiteiten die raakvlakken hebben voor een bredere doelgroep, maar waarbij de AYA zich ook veilig kan voelen. Denk aan “Werk en Kanker of Wat is een Chemobrein?”

HOEZO AYA?

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen. Misschien wel net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Leeftijdsspecifieke AYA-aandacht! Deze aandacht is nodig, zodat je de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken. 

borrel & bordspellen

Op 20 juni a.s. vanaf 19.30 uur, organiseren Timo & Joy onze eerste gezellige bijeenkomst voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s) die kanker hebben (gehad). Een moment waarbij er ruimte is om gewoon gezellig samen te zijn, spelletjes te spelen en met elkaar in gesprek te gaan. 

Vanzelfsprekend is er indien nodig, ruimte om gevoelens en emoties te delen met andere jongeren die in een soortgelijke situatie zitten (of hebben gezeten) .

Wat gaan we doen?
Van moderne tot meer retro spellen. We proberen allerlei spellen uit en maken er een gewoon een gezellige avond van.

Neem je eigen spel mee!
Heb jij zelf nog een bordspel thuis dat je niet kan laten liggen? Neem het mee!

De Eik zorgt ervoor dat er voldoende drankjes en hapjes zijn. Oftewel een laagdrempelige en gezellige ontmoetingsavond. Aanmelden via de knop.

Hoi, ik ben Timo.
Toen ik vorig jaar september gediagnosticeerd werd met CML (Chronische leukemie), stond mijn wereld letterlijk 10 minuten stil. Daarna begon ik al te denken in oplossingen en hoe moet ik nu verder. Al snel bleek het een goede variant te zijn waardoor ik de volgende week alweer thuis was van het ziekenhuis. De weken daarna probeerde ik alles op te pakken, uiteraard alles veel te snel. Drie weken na de diagnose naar school en weer sporten voor mijn opleiding Sportkunde. Ik merkte in het begin veel vermoeidheid, maar dat hield mij niet tegen. Daarna stap naar stap fitter geworden en weer gestart met sportlessen geven. Uiteindelijk heb ik de stap gemaakt naar de Eik, dit omdat er in Eindhoven nog niet veel activiteiten worden georganiseerd voor de AYA leeftijdsgroep met kanker. Ik wil daarom samen met Joy activiteiten gaan organiseren voor jonge mensen met kanker. We willen zorgen dat er een plek ontstaat bij de Eik waar mensen zich niet ziek hoeven te voelen.

Hallo Ik ben Joy,
In mijn jeugd heb ik veel mensen zien lijden door kanker. Toen Timo aangaf iets voor jonge mensen met kanker te willen gaan organiseren, sprak dit mij meteen aan. Om in deze belangrijke fase van je leven kanker te krijgen, is moeilijk en zwaar om allerlei redenen zoals eenzaamheid, het gevoel hebben niet begrepen te worden en zoveel meer. Als student Toegepaste Psychologie wil ik mijn kennis en opleiding inzetten, om de AYA's die het nodig hebben te kunnen ondersteunen.

Stichting jongeren & kanker

De leukste club waar je niet bij wilt horen!

Stichting Jongeren en Kanker’ (SJK) zet zich in voor jonge mensen met en na kanker en hun naasten. De Eik werkt nauw samen met deze stichting om het Jongeren & Kanker aanbod in de regio zo goed mogelijk af te stemmen.

Het moment dat je te horen krijgt dat je kanker hebt staat het leven even stil. Maar wanneer de behandelingen geslaagd zijn begint de moeilijke inhaalslag.
SJK staat voor kracht tijdens, en na de behandeling.