QiGong

De oeroude beoefening van Chinese Geneeskunde.

Qi Gong is de beoefening van moeiteloze kracht. Het spiegelt de bewegingen van de natuur zoals de bomen of het water dat uit de bergen komt. Qi Gong maakt contact met de natuurlijke stromingen in je lichaam. 

Qi Gong is een fantastische workout. Een manier om emotionele stress gedurende de dag op te ruimen, en een bewegende meditatie die je helpt om dieper contact te maken met het huidige moment. 

Wat is Qi Gong?

Qi Gong komt oorspronkelijk uit China, ongeveer 4000 jaar geleden. Het heeft een lange geschiedenis om mensen te helpen gezondheid en vitaliteit te ontdekken van binnenuit. De beoefening versterkt je kracht. Het leert beoefenaars de vaardigheden en bronnen om balans en harmonie van binnen te bewerkstelligen. 

Qi Gong werd vaak gebruikt om de meest voorkomende kwalen te behandelen zoals stress, pijn, vermoeidheid, depressie, slaapproblemen en veel veel meer. Het is een onderdeel van een oeroude geneeskunde die focust op preventie. Er is een Chinees gezegde dat zegt: Graaf niet je put als je doodgaat van de dorst, maar doe dat voordat het zover is. Dus dit is echte preventie. Als de levensenergie in het lichaam vrij kan circuleren, zijn gezondheid en vitaliteit een natuurlijke bijwerking.

Qi Gong wordt soms ook beschreven als Taoïstische Yoga. Een belangrijk verschil met Yoga is dat Qi Gong vooral gericht is op het bewegen van de energie in plaats van spieren en gewrichten, en geen energie kost maar juist energie geeft.

Wat gaan we doen?

Qi Gong is geschikt voor alle leeftijden, kan tot op hoge leeftijd beoefend worden, en is ook geschikt voor mensen met beperkingen. We bieden samen met Nicole een mooi programma aan van 6 bijeenkomsten op de donderdagmiddag.

We starten met introductie workshop Energie & Vitaliteit. Daarna staat iedere les in het teken van 1 van de 5 elementen van Qi Gong. Deze lessen starten allemaal om 12.45 uur op nog nader te bepalen data: 

 – Metaal
 – Water
 – Hout
 – Vuur
 – Aarde

Het fijnste resultaat boek je als je alle lessen aanwezig bent. Maar mocht je een les verhinderd zijn, dan kun je altijd aansluiten bij de volgende les.

Qi Gong in beeld

Wil je nog meer te weten komen over Qi Gong? Bekijk dan deze mooie video, waarin een en ander wordt verduidelijkt. 

De lessen bij De Eik, vinden plaats onder nederlandstalige instructie.

Wie is Nicole?

Mijn naam is Nicole van Dommelen, ik heb ruim 15 jaar ervaring als huisarts in de Westerse Geneeskunde, en heb tevens een opleiding Traditionele Chinese Geneeskunde afgerond met een erkend postgraduaat acupunctuur.

Als huisarts heb ik regelmatig te maken gehad met patiënten met medische problemen die niet, of niet voldoende, geholpen konden worden met Westerse Geneeskunde.

Omdat de Chinese Geneeskunde en systeemgeneeskunde op een andere manier kijken naar ziekte en gezondheid, kan een behandeling vanuit het perspectief van de gehele mens in plaats van vanuit de ziekte, verrassende behandelingen of oplossingen bieden, aanvullend op westerse behandelingen.