Informatiebijeenkomsten en workshops

Wanneer je in je leven te maken krijgt met kanker, kan dat veel vragen oproepen. Misschien wil je over bepaalde onderwerpen meer informatie en uitleg. Hiervoor verzorgen we regelmatig informatiebijeenkomsten en workshops. Deze vind je altijd terug op onze website en op de social media kanalen.

Wij maken er werk van – Aan het werk na kanker

Woon jij in de omgeving van Eindhoven, heb je kanker (gehad) en sta je voor de uitdaging om weer terug te keren naar werk?
Stap Nu Re-integratiecoaches, Angela van Buuren-Evers en Karin Bouman zijn ook dit jaar bij De Eik aanwezig om jouw re-integratievragen te beantwoorden.

Na de ziekte kanker en de bijbehorende behandelingen ben je niet altijd meer dezelfde persoon. De ziekte heeft vaak impact op jou, je energiegehalte, maar ook je behoeften. Tijdens de lunch met de re-integratie coaches kan je jouw persoonlijke situatie voorleggen en bespreken.

Dit jaar organiseren we wederom een aantal bijeenkomsten, waarbij beide re-integratie coaches aan de hand van een interactieve lunchbijeenkomst je meenemen in de mogelijkheden van werken na kanker.

De aanpak van Stap Nu is vooral gericht op een duurzame terugkeer naar werk, waarbij de focus ligt op wet- en regelgeving en wat er nu nog wel kan.

Schuif aan en lunch gerust met ons mee!
De eerstvolgende bijeenkomst is donderdag 27 juni, 11.30 uur.

themabijeenkomst; chemobrein

Het bestaat écht: een chemobrein.
Voor een fitter lijf gaan we sporten, en voor een fitter brein?
Steeds meer mensen overleven kanker en pakken opgelucht de draad van hun leven op. Helaas gaat dat soms moeilijker dan verwacht. Na behandeling van kanker en met name na chemokuren kunnen zich klachten aandienen met concentreren, helder denken en onthouden. Ook gevoeligheid voor omgevingsprikkels kan lastig zijn.

Uit onderzoek van het AMC en het Nederlands Kanker Instituut blijkt dat de verbinding tussen de verschillende hersengebieden bij patiënten die chemotherapie kregen is aangetast. Het werkgeheugen functioneert dan minder goed. Overgangsklachten en stressvolle ervaringen kunnen ook een rol spelen. Werkgeheugen-problemen hebben grote impact op het dagelijks functioneren, en zeker op het functioneren in werksituaties.
Het trainen van het brein is iets waarvan we weten dat dit beperkt effect heeft. Wel zijn er andere dingen die je kunt doen om minder last te hebben van de klachten, je brein gezond te houden en herstel van de klachten te bespoedigen.

Hoe ga je hier mee om?
Dat leggen we uit in deze bijeenkomst op 7 mei aanstaande, onder leiding van Marieke van de Wal (psycholoog), en Angelique Brands (Verpleegkundig Specialist mammapathologie) van het Máxima Medisch Centrum.

Lees hier het artikel van EditieNL n.a.v. onze vorige bijeenkomst.

Voeding en kanker

Kanker kost jou veel energie, iedere dag opnieuw. Voeding is daarom van levensbelang!
Wat kun je beter niet eten of drinken? Wat juist wel? En waarom is het zo belangrijk om in tijden van ziek zijn, een gezonde leefstijl na te streven?
Leer tijdens deze lezing wat voedsel doet en hoe het jou helpt.

Care for cancer

Voel je je onbegrepen door jouw omgeving? Heb je moeite om te omschrijven wat je voelt? Weet je niet wat je moet doen, nu je kanker hebt? Krijg antwoord op al je vragen die je je eerder niet stelde, omdat je niet in deze situatie zat. Stel je vragen aan de professional, Ivonne Oomen. Vragen mogen bijvoorbeeld gaan over: relaties, gezondheid, vermoeidheid, ziekenhuisbezoeken, angst, verandering van je dagelijkse routine, etc.

Meer informatie over Care for Cancer, via deze link.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten van Allerzorg Care for Cancer vanuit de basisverzekering (m.i.v. 1 januari 2021 maximaal 20 uur).

Complementaire zorg

Begeleiding bij het verlichten van klachten als gevolg van ziekte en behandeling

De meeste patiënten met kanker hebben klachten als gevolg van hun ziekte en behandeling. Naast medicijnen kan aanvullende zorg buiten ons ziekenhuis worden ingezet om deze klachten te verminderen of te verhelpen. Dit wordt Integrative Medicine of Integrative Oncology genoemd.

Aanvullende zorg kan helpen om uw klachten te verminderen en kan positief bijdragen aan uw kwaliteit van leven. Juiste begeleiding is van belang, aangezien verkeerd gebruik kan leiden tot ongewenste situaties, zoals verminderde werking van chemotherapie. Het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) biedt u graag begeleiding bij het gebruik van aanvullende zorg op een veilige manier.

Integrative Medicine heeft als uitgangspunt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het gaat om wetenschappelijk onderbouwde aanvullende of complementaire zorg naast de reguliere zorg binnen ons ziekenhuis. Hierbij valt onder meer te denken aan het geven van leefstijl- en voedingsadviezen en het toepassen van massage en acupunctuur. Het gaat nadrukkelijk niet om alternatieve zorg, dat wil zeggen zorg ter vervanging van reguliere behandelingen.

Op 4 februari 14.00 uur nam Lieke Simkens, oncoloog van het Máxima Medisch Centrum, je hierin mee tijdens haar lezing in het kader van Wereldkankerdag.

Volg ons via Social media of de nieuwsbrief, zodat je als eerste hoort wanneer we weer een mooie lezing hebben.

Blijf op de hoogte!

Op de website en via onze social media kanalen blijf je op de hoogte van alle interessante themabijeenkomsten die De Eik organiseert. Ook kun je je abonneren op de nieuwsbrief, dan weet je zeker dat je niks mist.