Lotgenotenbijeenkomsten van De Eik

partners samen in gesprek

Voor partners van mensen met kanker die palliatief of terminaal zijn; samen in gesprek over de impact van kanker op jullie dagelijkse leven.

Wanneer je partner geconfronteerd wordt met kanker en vervolgens met het nieuws dat de kanker niet meer te genezen is, verandert dit niet alleen het leven van jouw partner onherroepelijk maar ook dat van jou.

Vindt herkenning, begrip en troost bij diegenen die in een soortgelijke fase zitten in het leven.

Onder begeleiding van Anne (rouw & levensbegeleider) komen we 5x bij elkaar en gaan we iedere keer met een ander thema het gesprek in.

bondgirls

De Bondgirls zijn jonge vrouwen die leven met kanker en in het dagelijks leven tegen lastig bespreekbare dingen aanlopen en deze bespreken met leeftijdsgenoten. De Bondgirls helpen elkaar daarbij. Ze zijn verbonden door stoerheid, vechtlust en compassie. Samen vormen zij een netwerk van steun.
De Bondgirls is er voor vrouwen tot circa 50 jaar. Vrouwen die hun autonomie erg belangrijk vinden, (willen) deelnemen aan het arbeidsproces en wellicht de zorg dragen over minderjarige kinderen. De onderwerpen van de bijeenkomsten worden samen bepaald.

mannen en kanker

Sta je in de bloei van je leven en dan ineens hoor je dat je kanker hebt. Dat was niet de bedoeling! Bij deze activiteit ontmoeten mannen met kanker elkaar. Zij wisselen ervaringen uit en geven elkaar steun. Om zo de balans te vinden tussen ziek zijn, werk en een prettig leven hebben.

De ervaringen en verhalen van de aanwezigen zijn de leidraad voor de bijeenkomsten, maar ter ondersteuning gebruiken we vaak een thema.

Bij De Eik zijn er twee groepen Mannen & Kanker, op de dinsdagavond onder leiding van Wim en op de donderdagavond is Guus de begeleider.
We komen 1x per maand samen.

vrouwen en kanker

Tijdens en na een behandeling van bijna alle soorten kanker ervaren vrouwen dezelfde soort problemen op zowel lichamelijk als psychosociaal gebied. Bij de informele bijeenkomst vrouwen en kanker gaan we in gesprek over de specifieke behoefte van de gasten. Dat kan het organiseren van een thema-avond of groepswandeling zijn, maar ook een aanbod om deel te nemen aan activiteiten en ontmoetingen bij De Eik.

wat als je niet meer beter wordt?

Stel je wordt niet meer beter… Verdriet, onmacht of berusting passeren de revue. Er komen een hoop vragen voorbij: Wat moet ik allemaal nog regelen? Wat wil ik eigenlijk nog doen, nu het nog kan? Hoe gaat mijn familie met mijn ziekte om?

In deze groep praten mensen met elkaar die in dezelfde situatie zitten. Op een ongedwongen manier kun je van gedachten wisselen en elkaar tips geven. 

Ondanks ieders verschillende vragen en beleving in deze situatie zijn er misschien ook heel veel raakvlakken. Daarmee kun je elkaar versterken en een meerwaarde hebben voor elkaar. Je bent welkom!

Kijk in de wanneer deze activiteit is gepland. Na aanmelding zal de begeleider van de groep telefonisch contact met je opnemen.

Tijdschrift Carend heeft begeleider Gerrie geïnterviewd n.a.v. haar werk bij De Eik. Lees hier haar verhaal.

internationals at De Eik

English-speaking social gatherings in the Brainport region for Internationals who are dealing with cancer.

A cancer diagnosis can disrupt your entire life. De Eik is a drop-in centre for those living with and after cancer and provides them a safe space by offering social and psychological support.
We organize activities (creative and sportive), support groups and social gatherings.
De Eik is a meeting place for those who understand what you’re going through and can help you find what you need at this moment in your life. Sharing your burden or sorrow with others who listen and understand can lighten your load.

AYA's - jongeren & kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen. Misschien wel net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Leeftijdsspecifieke AYA-aandacht! Deze aandacht is nodig, zodat je de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken. 

partnerperikelen

Als partner van een kankerpatiënt wil je niet in de belangstelling staan. Waarom zou je? Jíj hebt immers niets. Alle aandacht hoort uit te gaan naar de patiënt.
O ja? Is dat wel zo? Als partner heb je toch ook je onzekerheden en je zorgen over de toekomst. Je bent boos, teleurgesteld of verdrietig. En misschien ben je wel wanhopig en twijfel je over je relatie. Want ook jouw leven is door de kanker op zijn kop komen te staan. 

Behoefte aan een luisterend oor? Ga in gesprek met ervaringsdeskundige Jaap. Wekelijks houdt hij één op één gesprekken met partners. 

ontmoetingsgesprek nabestaanden

Voor mensen die een naaste hebben verloren aan kanker vinden er bij De Eik een-op-een gesprekken plaats met verlies- en rouwbegeleider Gery Bakx. 

Als je een dierbare verliest door overlijden raak je soms zelf even de weg kwijt. Verdriet overspoelt je soms. Het is normaal dat je niet altijd weet hoe je met die intense gevoelens van verdriet, pijn en soms boosheid kunt omgaan. Hoe kun jij verder met je leven.

Het is belangrijk dat er ruimte is voor al die gevoelens die er zijn. Ik bied je de veilige ruimte om al die gevoelens toe te laten en om zonder oordeel naar je verhaal te luisteren. Ik geef informatie over het rouwproces en gezond rouwen. Verlies en rouw zijn geen ziekte maar zijn wel heel ingrijpend in je leven.

Bakje troost; lotgenotencontact voor nabestaanden

Ben je partner, ouder, familielid of mantelzorger geweest van iemand die aan kanker overleden is? Ervaringsdeskundigen en rouwbegeleiders geven praktische tips en bieden een luisterend oor. 

Helaas zijn er momenteel zijn er geen bijeenkomsten gepland.