Begeleiding bij het verlichten van klachten als gevolg van ziekte en behandeling

De meeste patiënten met kanker hebben klachten als gevolg van hun ziekte en behandeling. Naast medicijnen kan aanvullende zorg buiten ons ziekenhuis worden ingezet om deze klachten te verminderen of te verhelpen. Dit wordt Integrative Medicine of Integrative Oncology genoemd.

Aanvullende zorg kan helpen om je klachten te verminderen en kan positief bijdragen aan de kwaliteit van leven. Juiste begeleiding is van belang, aangezien verkeerd gebruik kan leiden tot ongewenste situaties, zoals verminderde werking van chemotherapie. Het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) biedt je graag begeleiding bij het gebruik van aanvullende zorg op een veilige manier.

Integrative Medicine heeft als uitgangspunt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het gaat om wetenschappelijk onderbouwde aanvullende of complementaire zorg naast de reguliere zorg binnen ons ziekenhuis. Hierbij valt onder meer te denken aan het geven van leefstijl- en voedingsadviezen en het toepassen van massage en acupunctuur. Het gaat nadrukkelijk niet om alternatieve zorg, dat wil zeggen zorg ter vervanging van reguliere behandelingen.

Op 4 februari 14.00 uur neemt Lieke Simkens, oncoloog van het Máxima Medisch Centrum, je hierin mee tijdens haar lezing in het kader van Wereldkankerdag.